Lise Bourbeau

Lise Bourbeau este fondatoarea celei mai mari şcoli de dezvoltare personală din Québec, ,,Ascultă-ți Corpul !,,
 
Susţine împreună cu echipa sa, ateliere şi conferinţe în toate ţările francofone.
 
Autoarea a scris numeroase best-seller-uri internaționale  iar din 2006 cărțile sale sunt publicate în România, în exclusivitate, de Editura Ascendent și Clara Toma Publliishing House.
 
Printre cele mai bine vândute cărți se numără:
,,Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine,,
”Ascultă-ţi corpul, cel mai bun prieten pe care îl ai pe pământ”,
”Ascultă-ţi corpul în continuare!”,
”Corpul tău îţi spune: iubeşte-te!”.
 
Autobiografia autoarei este fascinantă și poate fi descoperită în cartea ” WOW! Eu sunt Dumnezeu. Și tu ești”.
 
Lista completă a cărților autoarei, aici : www.edituraascendent.ro 
 
Cărțile sunt disponibile în rețeaua de disstribuție a editurilor și pot fi comandate și la adresa : carteinspirata@gmail.com
 
.......................................................................

Mabel Katz

Cărțile autoarei publicate în Romania :
 
- Frecvența Zero - cale către abundență
- Maluhia 
(publicate la Clara toma Publushing House)
- Cea mai ușoară cale -ediție specială
-Cea mai ușoară cale să crești, carte plus CD
(publicate la Spirit și Destin)
 
Carțile sunt disponibile în rețeaua de distribuție a editurilor. Pot fi comandate și la dresa de e-mail: carteinspirata@gmail.com 
 
 
Despre  Mabel Katz
 
Mabel Kats este autoare, orator public și o ambasadoare a păcii apreciată internațional; precum și creatoare a Frecvenței Zero®, un mod de viață care ajută copii și adolescenții, precum și pe părinții și pe profesorii lor, să descopere pacea și fericirea găsindu-și talentele interioare și darurile spirituale interioare.
Ea este recunoscută ca autoritate de prim rang în Ho’oponopono, străvechea artă Hawaiană al cărei scop este obținerea fericirii, a păcii și a abundenței. Mabel a călătorit extensiv în întreaga lume, ajutând nenumărați oameni să găsească pacea și o mai mare împlinire în viețile lor.
La baza tehnicilor ei Frecvența Zero, stă credința în responsabilitatea 100%, iertare și recunoștință. Seminariile și atelierele ei atât de căutate, oferă modalități practice atât pentru copii cât și pentru cei care îi au în grijă de a atinge Frecvența Zero, o stare în care ne eliberăm pe noi înșine de amintirile restrictive și de credințele care ne limitează.
„Dacă avem de gând să ne pregătim copii pentru viitorul plin de provocări care le stă în față ”, spune Mabel, „trebuie ca mai întâi să-i învățăm cum să trăiască o viață fericită, productivă și plină de împliniri. Trebuie să le arătăm cine sunt ei cu adevărat.”
A fost onorată cu prestigiosul 2012 Mil Milenios de Paz Peace Flag, ca recunoaștere a inițiativei sale pentru pacea mondială, „Pacea din interior este pacea lumii”, ea a fost recunoscută oficial ca una dintre cele mai proeminente Ambasadoare ale Păcii, și la 1 ianuarie 2015 i-a fost acordat prestigiosul Public Peace Prize. A vorbit în fața senatelor naționale și altor organisme guvernamentale de mare influență și și-a lansat campania sa pentru pacea mondială, „Pacea începe cu MINE. Pacea din interior este pacea lumii.”, la Națiunile Unite în Viena. În 2013, ca recunoaștere pentru munca sa umanitară, a fost ridicată la rangul de cavaler al venerabilului Ordin al Cavalerilor Ortodocși Hospitalieri ai Sfântului Ioan-Russian Grand Priory, acordându-i-se titlul de Dame Mabel Katz.
Mabel este autoarea a mai multe cărți care au fost traduse în peste 20 de limbi.
Atunci când nu conduce ateliere în jurul lumii, Mabel oferă modul ei unic de conștientizare prizonierilor din închisori, copiilor cu nevoi speciale și zecilor de companii corporatiste care caută să atingă culmile performanței cu ajutorul unei mult mai profunde conștientizări de sine.
 
...............................................................
 

Ilse Sand

Ilse Sand este autoare din Danemarca, ca profesie de bază, psiholog. Autoarea este prezentă pe piața cărților de psihologie, comunicare și dezvoltare personală di România, începând din 2019, prin intermediul Editurii Ascendent ( www.edituraascendent.ro ),  unde au fost publlicae următoarele titluri :

- Vino mai aproape - despre iubire și autoprotecție

- Oameni sensibili într-o lume insensibilă

- De cine ți-e dor?

- Busola emoțională

- Idei pentru cei care vor să îți ajute semenii

- Ghid pentru oameni introvertiți

Cărțile autoarei sunt disponibile în rețeaua de disstribuție a editurilor și pot fi comandate și la adresa : carteinspirata@gmail.com

....................................................................

Clara Toma

Cărți scrise și publicate în perioada 2005-2021

- Armonia trup minte suflet prin sinergia simturilor

- Comunicarea nonverbala sau adevarul de dincolo de cuvinte

-Vrei o viata linistita? Fa-ti femeia fericita!

-Vrei sa te faca fericita? Da-i o ora linistita!

-Sinergia simțurilor-calea catre armonie

 In coautorat cu Cristiana Alexandra Levitchi:

- Despre iluzii, mituri, amagiri

- Acolo unde poti fugi de tine si de viata ta- o incursiune in lumea dependentelor si a comportaentelor adictive

-Vorbe fara glas. Cum sa facem fata pierderilor, violentelor si separarilor din viata noastra

- Joc in doi pentru Amandoi- ghid de reenergizare a relatiei de cuplu

- Joc in doi pentru Amandoi - carti de joc pentru reenergizarea reltiei de cuplu

 In coautorat cu Geo Pana:

- Este bine pentru tine prin terapii alternative, metode de autocunoastere si dezvoltare personala

 Carti motivationale si de dezvoltare personala:

-Drumul carte ceilalti trece prin noi insine

-Fericirea se poate

-Ganduri puse-n randuri

-Da(r)urile din fiecare Azi- carte-agenda plus joc Puterea afirmatiei

- Daruiesc, primesc, iubesc, multumesc

-365 de Astazi traite cu dedicatie

- Eu, cum sunt, ce devin, ce iubesc

- Devenim ceea ce suntem. Exerciții de introspecție

 Agende cu citate motivationale

 Infloreste-ti viata !- seminte de ganduri bune

Redeseneaza-ti viata in fiecare zi

Jurnalul bucuriilor marunte

Un dar pentru starea ta de bine

Timpul iubirii

Astăzi mă iubesc pe mine

 Carti pentru copii:

 Buburuza Ruza si Ciupercuta Cuta

Inimioara si Ursuletul Zambitor

Carte despre Curcubeu

Jurnal de bebelus

 Carti de Poezii, diverse

Iubirea e Una

Exprimari in alb si negru

Confesiune

Astazi

 Antologii

Colectia Vorbe de Duh

Cărțile sunt disponibile în rețeaua de distribuție a Editurilor:  Ascendent ( www.edituraascendent.ro ) , Clara Toma Publishing House (www.ctpublishinghouse.simplesite.com ) și Carte Inspirată. 

Comenzi se pot face și la adresa de e-mail: carteinspirata@gmail.com 

................................................

 

 

Jacques Martel

Jacques Martel este recunoscut pe plan internațional în primul rând pentru lucrarea sa de referință : Marele Dicționar al bolilor și afecțiunilor - Despre cauzele subtile ale îmbolnăvirii. 
Această carte este publicată , de câțiva ani, la Editura Ascendent și a ajuns la a V-a ediție. Tot cu privire la vindecare, la Editura Ascendent e publicată de curând cartea Cele 5 etape ale vindecării.
Iar la Clara Toma publishing House au fost traduse și publicate următoarele cărți: Conștiență, Iubire, Vindecare ,  Puterea cuvintelor care mă eliberează și Atma, puterea iubirii. 
 
Cărțile autorului se găsesc disponibile în rețeaua de distribuție a editurilor și pot fi comandate și la adresa de e-mail: carteinspirata@gmail.com .
 
 
Mai multe despre autorul Jacques Martel:
 
Născut la Montréal (Canada) în septembrie 1950, Jacques Martel și-a terminat în 1977 formația de inginer electrician la Universitatea Laval din  Québec și a devenit membru al Ordinului inginerilor din Québec. Mai apoi a fost profesor în electricitate și electronică pe lângă un organism guvernamental, Centre de Main-d’œuvre du Canada (CMC) și formator într-o întreprindere privată.
El a arătat mereu un viu interes pentru comunicare în toate formele sale. După ce și-a terminat studiile universitare, formele de media electronice i-au atras atenția și a urmat în 1977 un curs de formare în cadrul Collège des Annonceurs en Radio et Télévision (CART) din Québec. După aceea, timp de doi ani, a participat ca animator și documentarist la mai mult de o sută de emisiuni televizate despre sănătate și starea de bine care sunt distribuite la televizor printr-o rețea privată în întreaga provincie Québec.
 
Dorința sa de a înțelege și „ cealaltă latură a lucrurilor” l-a condus spre o căutare spirituală care i-a reorientat complet viața. În 1978 a întreprins cercetări în „Vitaminoterapie”, de asemenea, numită, „abordare ortho moleculară” urmând o abordare holistică sau globală a ființei, Abordarea sa se înscrie în cele ale cercetătorilor psihiatri, chimiști, biochimiști canadieni, americani și europeni din domeniu. Anul 1988 este cel în care și-a început formarea în dezvoltarea personală. Această formare l-a atins atât de mult încât a devenit, începând din 1990, animator de ateliere de dezvoltare personală.
 
Îmbogățit de „Adevărurile” pe care le descoperă, comunicatorul din el a ales să împărtășească fructul refecțiilor sale cu un număr cât mai mare posibil de persoane. Astfel, „ Centre de Croissance ATMA” a văzut lumina zilei în 1990 pentru a deveni ATMA inc. În 1996, regrupând „ Les Éditions ATMA Internationales” (cărți) și „ Les Productions ATMA Internationales” (CD muzică și video). Jacques Martel își asumă încă președinția acestora.
Din 1990, își continuă neîncetat formarea personală și profesională, ceea ce i-a permis, de-a lungul anilor, să dobândească o reputație solidă în acest domeniu. 1995 este anul în care și-a obținut formarea în domeniul de Rebirtheur (tehnică de respirație conștientă) la Centrul Héléna Marcoux.
 
Vasta sa experiență îi permite, de asemenea,  să intervină și în calitate de consultant pe lângă terapeuți și alți profesioniști din sănătate.
În 1991, și-a găsit locul în viața sa proiectul scrierii unei cărți. Încet dar sigur, cartea „Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor” s-a pregătit să vadă lumina zilei. Cunoștințele pe care domnul Martel le-a achiziţionat de-a lungul formației sale de inginer electrician i-au permis să întreprindă o călătorie de la tangibil la intangibil și de la practică la intuiție; la fel, numeroasele sale ateliere și conferințe i-au confirmat legătura strânsă dintre maladie (afecțiuni...) și gând (sentimente și emoții) ca sursă de conflict ce poate duce la declanșarea maladiilor. Iată-l, deci, gata să-și scrie cartea care va vedea în sfârșit lumina zilei în aprilie 1998.
 
În 1993, devine Maestru REIKI (tehnică de vindecare energetică). Din 1994 până în 1998, este președintele „Asociației Canadiene și din Québéc a Maeștrilor REIKI” (ACQMR). Din 04/04/04 (4 aprilie 2004), a devenit mult mai conștient de Calea pe care trebuie să o urmeze pentru a-și dezvolta mai mult modalitățile prin care se poate îndrepta spre vindecarea fizică, emoțională, mentală și spirituală.
 
Domnul Martel ține conferințe și participă la saloane de sănătate și stare de bine. El a animat din 1988 până în 2013, ateliere în Québec, în Europa și insulele La Réunion și Maurice din Polinezia Franceză. El formează la cerere alți terapeuți cu ajutorul Tehnicii de vindecare emoțională, TIC (Tehnica de Integrare prin Inimă) care a dezvoltat cursuri în ultimii ani și care a dat rezultate pozitive clientelei sale. A dat în același timp ocazia unei formări intitulată: „Pe Calea Trezirii” ce ajută persoanele care doresc să se deschidă interior pentru a accede la alte nivele de conștiință, și asta, în toată siguranța și cu toată sinceritatea.
El a mai creat și Tehnica des Petits Bonshommes Allumettes care este o tehnică simplă și eficace de auto-vindecare emoțională. Ea permite armonizarea relațiilor conflictuale și eliberarea de dependențele și atașamentele față de alții. A autorizat scrierea unei cărți despre acest subiect de către Lucie Bernier și M . Robert Lenghan. (Tehnica des Petits Bonshommes Allumettes© aux Éditions ATMA internationales).
 
Interesul pe care l-a suscitat de-a lungul anilor publicului și terapeuților cartea Marele dicționar al bolilor și maladiilor, demonstrează pertinența unei asemenea lucrări care a putut fi citită de mai mult de 1 milion de cititori în lumea întreagă, ceea ce o face să fie un „Best-seller”.
Pe lângă a doua ediție a cărții Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor (2007), Jacques Martel a editat și alte produse complementare care sunt foarte apreciate de către toate persoanele aflate în căutarea vindecării și a stării de bine. Menționăm și alte cărți cum ar fi:
Conștiență, Iubire și Vindecare, Volumul I și II (iunie 2016)
Puterea ANGAJAMENTULUI sau cum să acționez pentru a fi CÂȘTIGĂTOR! (2014)
ATMA, puterea Iubirii (2005), (2013) a 2-a ediție
ATMA și cercul de Vindecare(2008), (2013) revăzută și ameliorată
Întoarcerea la Sursă (2011)
Puterea Cuvintelor care mă eliberează! (2011)
Cele 5 ETAPE ale VINDECĂRII (2010)
 
Cărțile care au fost scrise împreună cu Jean-Jacques Robinet:
ATMA Reiki, Nivelurile 1,2,3 și MAESTRUL Învățător (2018)
Oracolul Indigo devoalat (2018)
PUTEREA REIKI-ului, Forța vieții, Forța Vindecării (2014)
 
Există, de asemenea, mai multe CD-conferințe, CD-uri cu meditații controlate, disponibile pe platforme numerice, capsule VIDEO despre diferite tematici asupra sănătății și stării de bine, disponibile pe: www.atma.ca et www.jacquesmartel.com.
 
PARCURS PROFESIONAL
1977Diplomă de inginer electrician, Universitatea Laval din  Québec, Canada
1977 - 1987Membru al Ordinului Inginerilor din Québec
1978 - 1988Terapeut în vitaminoterapie (abordare ortomoleculară)
1985 - 1986Membru al Asociației canadiene pentru sănătate mentală.
1987Formare la Collège des Annonceurs en radio et Télévision du Québec (CART)
1987 - 1990Animator și documentarist pentru emisiuni TV despre Sănătate și Stare de bine, (mai mult de o sută).
1988 - 2012Psihoterapeut
1990Președinte fondator al Centrului de creștere ATMA.
1993Formare de Maestru REIKI.
1994 - 1998Președinte al ACQMR ( Asociația Canadiană și din Québec  a Maeștrilor REIKI)
1996Diplomă de  rebirthteur profesionist (tehnică de respirație conștientă) a institutului  Héléna Marcoux .
1996 - 2002Membru al Corporației practicienilor de medicină alternativă din Québec (CPDMQ) .
1998 - 2013Conferențiar și animator de ateliere de dezvoltare personală în Europa (Franța, Elveția, Belgia, Polinezia Franceză, Insula  La Réunion, insula Maurice)
 
...........................................................................

EDUARD ȚARĂ

EDUARD ȚARĂ: (n.1969), profesor de matematică din 1994, deţinător al Brevetului de Invenţie nr.114745 C1/30.07.1999 pentru Jucărie logică de permutare, master în structuri matematice fundamentale-algebră la Facultatea de Matematică, Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi (2004), absolvent al Programului de Studii Avansate din Cadrul Studiilor Universitare de Doctorat, Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj Napoca (2007).

Introduce în matematică noţiunile de permutare m-colorată arhetipală de grad n şi string arhetipal al unei permutări m-colorate de grad n. Articole publicate în reviste ştiinţifice de specialitate: Elements of Oriented Combinatorics, lucrările ECIT2004, Iaşi (2004), n-Rainbow Archetypal Permutations and Strings etc.

Campion naţional în 2018, 2019 şi vicecampion în 2017 la qwan ki do (arme tradiţionale de lemn).

Membru al Societăţii Române de Haiku din 1991, membru al Romanian Kukai Group.

Iniţiator, organizator şi secretar al concursului A Thousand Cranes International Haiku Contest, România (2008), iniţiator şi secretar al concursului Sharpening the Green Pencil International Haiku Contest România (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018), iniţiator şi membru în juriul concursului Yūgen International Haiku Contest, România (2021), membru în juriul internaţional al The White Stork International Haiku Contest, Croația (2017).

Primul poet din lume premiat pentru haiku şi tanka pe 6 continente, în 35 de ţări: Africa (Senegal), America de Nord (Canada, Cuba, Statele Unite ale Americii, Trinidad-Tobago, Ţările de Jos/ Curaçao), America de Sud (Argentina, Brazilia, Columbia), Asia (India, Israel, Japonia, Tailanda), Australia/Oceania (Australia, Franţa/Noua Caledonie, Noua Zeelandă), Europa (Austria, Belgia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria).

Din 2002, peste 225 de premii şi menţiuni internaţionale pentru haiku şi tanka scrise sau traduse în 23 de limbi diferite: bretonă, bulgară, castiliană, catalană, croată, engleză, franceză, germană, irlandeză, italiană, japoneză, maghiară, norvegiană, olandeză, papiamentu, poloneză, portugheză, română, rusă, sârbă, slovenă, suedeză, wolof. Este publicat în numeroase antologii naţionale şi internaţionale.

 

În luna mai 2021 publică, la Editura Carte Inspirată, volumul de poeme haiku :

,,luna în țăndări,, .

Detalii și comenzi carte : carteinspirata@gmail.com

 Alte volume publicate: ,,țurțuri picurând,, - poeme haiku , Editura Pim, 2021

 .............................

 

Corneliu Traian Atanasiu

Corneliu Traian Atanasiu este un scriitor prolific, abordând cu aceeași dezinvoltură poezia, eseistica, aforismele, haiku-ul. Așa cum îi place să spună, este un autor care scrie cu speranța că nu va ști niciodată de ce scrie.  A publicat mai multe volume de și despre haiku iar în 2021 a fost publicat, la Editura Ascendentwww.edituraascendent.ro ) volumul de eseuri: Seninul de deasupra norilor.

Cartea este disponibilă  în rețeaua de distribuție a editurii și poate fi comandată și la adresa de e-mail: carteinspirata@gmail.com

Iată ce spune autorul despre sine însuși: 

 Am fost un copil rebel, fără interes pentru școală care totuși nu mi-a creat probleme. Dacă prin clasa a șaptea n-aș fi început să facă gimnastică de performanță, cu siguranță n-aș fi știut nici ce înseamnă să ai o pasiune și nici cum îți disciplinează ea viața. Asta m-a determinat să devin profesor de sport. Și abia în facultate am priceput ca am o minte de al cărei exercițiu m-am bucurat prea puțin în școală.

După facultate am lucrat ca antrenor la o școală sportivă și am avut ani la rînd echipe de copii campioane ale țării. În ciuda rezultatelor bune, cu vremea n-am mai fost atît de încîntat de anturaj și atmosferă și, continuînd o criză a adolescenței întîrziate, m-am căutat și regăsit în literatura pe care o citeam acum cu un real interes formativ.

În final, m-am hotărît să-mi schimb meseria și să fac facultatea de filosofie pe care am absolvit-o la fără frecvență. Intenționam să o folosesc la o carieră universitară, dar brusc m-am decis să renunț la astfel de ambiții și la București și să plec la Breaza.

A fost o decizie echivalentă cu o renaștere. O schimbare drastică a valorilor care îmi motivau viața. Am abandonat ideea reușitei profesionale și am mizat pe valorile unei vieți care să cultive bucuria de a trăi (departe de lumea dezlănțuită). Viața în natură, drumeția, bicicleta, ascensiunile pe munte, skiul, înotul aveau ca pandant lecturile și scrisul (fără veleități de autor publicat).

 Abia după ’90, am cochetat și cu publicistica în cîteva reviste literare și la Radio România Cultural. Una din activitățile  susținute a fost relansarea online a mișcării celor care scriu haiku în România. Am fost oarecum în așteptarea haiku-ului pe care l-am descoperit însă foarte tîrziu. Mi-a fost greu însă să-l și scriu. Norocul meu este că sînt foarte curios în a descoperi resorturile structurale și tehnice ale celor scrise. Îmi place să demontez și să refac textele, să văd care sînt articulațiile textuale responsabile de producerea emoției. Și, spre deosebire de alte feluri de poezie, cred că unul din ingredientele care dă gustul specific haiku-ului este cel care impresionează papilele specializate în aprecierea delicateții (în înțeles de gingășie grațioasă dar și de dificultate uneori de-a dreptul ingrată) a construcției poemului.

Am creat site-ul, intitulat ROMANIAN KUKAI, la începutul lui februarie 2007 și, după o scurtă campanie promoțională pe site-urile literare cunoscute, pe 1 aprilie  a avut loc primul nostru concurs lunar. Modelul pe care l-am copiat a fost concursul Shiki Monthly Kukai, de unde și partea a doua a numelui adoptat de noi. Kukai este un concurs tradițional, practicat de școlile de haiku japoneze, în care participanții cu poeme sînt și cei care apreciază prin vot poemele prezentate pentru a stabili un clasament.

Cheagul grupului nostru rămîne în principal concursul lunar, dar lui i s-au adăugat și un concurs săptămînal, Romanian Haiku, unde cu timpul au rămas cei mai valoroși și mai prodigioși dintre autori, și un altul, Haiku Club, pentru cei care și-au confirmat valoarea și vor să facă un exercițiu mai subtil și mai versat. Desfășurarea concursurilor noastre și cunoașterea a ceea ce s-a petrecut anterior apariției lor, m-a făcut să înțeleg că este nevoie și de alte lucruri care să-i stimuleze și să-i ajute pe cei interesați de haiku ca și pe cei care vor să știe ce este haiku-ul veritabil și să citească o colecție de poeme de calitate. În primul rînd trebuia să existe undeva un fel de vitrină cu trofee care să afișeze reușitele în domeniu. Un nou blog, OGLINDIRI, a realizat acest lucru. Figureză acolo paginile a 66 de autori cu poemele premiate la concursuri din țară și din afara ei. Important era însă ca (mai ales) începătorii să aibă acces la o informație (în limba română) care să fie mereu prezentă pe internet, adică accesibilă prompt și gratuit, oriunde și la orice oră. Am răspuns acestei nevoi prin înființarea unei biblioteci virtuale pe calaméo – BIBLIOTECA ROMANIAN KUKAI. Există acolo volume antologice, volume personale, reviste, documente ale concursurilor care pot fi consultate pe net sau descărcate de către oricine dorește.

O secțiune a bibliotecii grupează cele 18 numere ale revistei ROKU, revistă online cu o mare varietate de rubrici, informație de calitate și o prezentare mai mult decît plăcută. În afară de cele 8 numere trimestriale, au apărut și două numere tematice și trei omagiale pentru autori de valoare.  Nu lipsite de interes au rămas evenimentele editoriale: apariţii de volume, semnalări, lansări de carte, recenzii cărora le-am oferit alt blog – Raftul cu cărți.  Pentru mine haiku-ul este o preocupare permanentă. Toată viața mi-am dorit să fac un lucru care să mă atragă și în care să simt că mă întrebuințez cu folos și competență. Și, ceea ce-mi place acum cel mai mult, să fac acest lucru pentru un grup de oameni care are același nărav ca mine, dar are nevoie de cineva care să coordoneze funcționarea și dezvoltarea, hai să zicem că e-n trend, logistica domeniului. 

Cititorii pot afla mai multe despre Romanian Kukai , aici :

http://romaniankukai.blogspot.ro/ 

și mai multe despre autor, aici :

www.blogurihaiku.blogspot.com 

...............................................................

 

Șerban Codrin

Fotografie realizată de Florin Floreanu

         Șerban Codrin, pseudonimul lui Denk Șerban Ioan, născut la 10 mai 1945 în municipiul Bucureşti, fiu al inginerului silvic Denk Gheorghe (1914-1984), născut la Hemeiuşi, judeţul Bacău, şi al soţiei Denc Serena (1918-1987), născută Petrovici, din Miclăuşeni, judeţul Iaşi.

         Numele germanic Denk a fost alterat în acte, explicabil sau inexplicabil, sub forma Denc sau Denca/Dencă, în orice caz, o românizare.

         Onomastica familiei este frecventă în Austrie, unde provine din Boemia; familia străbunicului patern, Denk Ambrozie, a emigrat în România prin localitatea bucovineană Dorna Candreni din Imperiul Habsburgic în secolul XIX.

         Inginer pe Domeniile Coroanei, Ocolul silvic din comuna Borca, judeţul Neamţ, Gheorghe Denk a fost arestat în anul septembrie 1949, împreună cu soţia, eliberată câteva luni mai târziu, şi declarat „duşman al poporului”; aproape întreaga perioadă până în august 1964 a petrecut-o în gulagul dictaturii totalitare.

         Denc Șerban Ioan a devenitelev la Școala generală din comuna Ceahlău, judeţul Neamţ, 1952-1954, la şcoala din comuna Valea-Rea (Livezi, 1955), la Școala Medie Mixtă nr.1, Bacău, 1956-1960 (viitorul liceu George Bacovia, actualul Colegiu naţional Ferdinand I).

         Înfiat de bunicul matern, croitorul militar Petrovici Gheorghe, a urmat cursurile liceului Dimitrie Bolintineanu, 1959-1963, cu numele modificat, Petrovici Șerban.

         În anul 1963 a devenit student al Facultăţii de limba şi literatura română, Universitatea Bucureşti; în 1968 a susţinut Examenul de Stat, cu o lucrarea „Dramaturgia lui Mihai Eminescu”.

         În 1968 a reprimit actele de identitate cu vechiul nume de familie, însă modificat în Denca Șerban Ioan.  

         Profesor suplinitor de limba şi literatura română la şcoala din  comuna Giurgeni, judeţul Ialomiţa; director al Bibliotecii judeţene-Ialomiţa între 1976-1982, apoi, din nou, profesor suplinitor în comuna Bucu şi în diferite şcoli din municipiul Slobozia. Începând cu anul 1990, a devenit consilier la Inspectoratul pentru Cultură Ialomiţa, director al Centrului Cultural Ionel Perlea-Ialomiţa, din nou director al Bibliotecii judeţene Ștefan Bănulescu, de unde a fost pensionat în anul 2008.

         Debut în presă, 1960, debut editorial cu volumul Imnuri către soare, Albatros, Bucureşti, 1982.

         După 1990 a publicat volume de versuri, teatru, poeme zen, a editat revistele de poezie zen Orion, Micul Orion

         Compozitorii Theodor Grigoriu (trilogia „Dincolo de tăcere”, Premiul Uniunii Compozitorilor din România pe anul 2000), Ede Terenyi (şapte haikai ”Dincolo de tăcere”), Dan Dediu („Cinci lieduri op.59, Wolfiana”), Felicia Donceanu (cantata „Salbe”), Vasile Spătărelu („Cinci poeme tanka”), Cornelia Tăutu („Poarta şi zgomotul”), Valentin Timaru, Satoshi Tanaka (Japonia) au compus lucrări muzicale pe versurile sale, prezentate în concerte publice în ţară şi în străinătate, inclusiv în Festivalul Internaţional George Enescu.

         „Antologia muzicii româneşti – CD 47 Portret componistic: Theodor Grigoriu”, producător: Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România 2014, cuprinde o simfonie liturgică, psalmi şi „9 haikai – Dincolo de tăcere, Iisus, pentru voce şi pian”, Șerban Codrin (versuri), Cezar Dima (tenor, Viena), Cezara Petrescu (pian). În muzicologia românească, se consideră „că spirala credinţei urcă (...) de-a lungul timpului şi istorei, purificându-se în ciclul 9 haikai, Dincolo de tăcere, Iisus, ce îl are în centru pe Iisus” (Grigore Constantinescu). Cele trei cicluri de haikai alcătuiesc centrul de iradiere a întregii creaţii simfonice, vocal-simfonice şi camerale de Theodor Grigoriu, din această cauză, marele compozitor a întreţinut o relaţie specială, la nivelul creaţiei, cu Șerban Codrin, vezi volumul „Muzica şi nimbul poeziei” de Theodor Grigoriu, ediţie îngrijită de Mihaela Marinescu Grigoriu, Editura muzicală, Bucureşti, 2015.

         Scrierile sale au devenit obiectul monografiilor Șerban Codrin sau călătoria unui poet occidental într-o grădină zen de Ion Roşioru, Tempus, Bucureşti, Merii în floare de Violeta Basa, ExPonto, Constanţa, 2002, Eseu lunatic de Marian Dopcea şi a mai multor lucrări de doctorat. Cezara Petrescu a tipărit Dincolo de tăcere, sunet şi gând, integrala haikai de Theodor Grigoriu, Editura Artes, Iaşi, 2019.

         Șerban Codrin a primit titlurile de cetăţean de onoare al comunei Giurgeni şi al municipiului Slobozia, judeţul Ialomiţa.

 

                                  Principalele volume:

 

Imnuri către soare, Albatros, 1982

Întemeietorii, trilogie dramatică, Cartea Românească, 1984

Jneţî, (Secerătorii), teatru, traducere în limba rusă, Biblioteca Romania,

                   nr. 11, 1985

Ţiganiada, într-o recitire de Șerban Codrin, Dacia, 1994

Între patru anotimpuri, editura Haiku, 1994, Bucureşti

Dincolo de tăcere, editura Haiku, Bucureşti, 1994

O sărbătoare a felinarelor stinse, poeme zen, editura StarTipp,

                  Slobozia, 1997

Carte dintr-un exil interior, antologie, StarTipp, Slobozia, 1997

Scoici fără perle,antologie de poeme zen alcătuită de Paula Romanescu,    

                   Colecţia liliput, Helicon, Timişoara, 1997

Missa Requiem, poeme zen, Sud-est Press, Slobozia, 1999

Marea tăcere, antologie în 10 părţi de poeme zen, StarTipp, Slobozia,

                   2001

Testamentul din strada Nisipuri, editura Vinea, 2002, poem, varianta I

Ţiganiada, un poem în proză, editura Lucman, Bucureşti, 2002

Horeadele, trilogie dramatică,  editura Helis, Slobozia, 2005

O sărbătoare a felinarelor stinse, poeme tanka,Tempus Dacoromânia-

                    Comterra, Bucureşti, 2005

Baladierul, Helis, Slobozia, 2006, varianta I

Baladierul, EuroPress Group, Bucureşti, 2012, cu completări

Incantaţii, Opera omnia. Poezie contemporană, TipoMoldova, Iaşi, 

                   2014

Ţiganiada, poem recitit în proză, Colecţia Academica, TipoMoldova,

                   Iaşi, 2014

Stâlpi de felinar, antologie sezonală de poezie epigramatică haiku,

                   Editura Ex-Ponto, Constanţa, 2018

Rodierul, Betta, Bucureşti, 2016; ediţia II, revizuită, 2019

Testamentul din strada Nisipuri, varianta II, Editura Betta, Bucureşti,  

                   2019

Omagiu lui Ion Budai-Deleanu, Editura Betta, Bucureşti, 2020

Şerban Codrin, 101 poezii, Editura Academiei Române, Bucureşti,

                   2020

               

         Șerban Codrin a câştigat Concursul Naţional de teatru scurt, Teatrul de Stat Oradea, 1992, cu piesa „Nemuritorul Ionel”, devenită, în varianta finală „Paradisul”. Regia spectacolului a aparţinut lui Mihai Lungeanu, scenografia Vioara Bara. O parte din creaţia dramatică nu a fost tipărită.

         Este antologator („O sută de catarge”) şi teoretician al poeziei minimaliste („Stâlpi de felinar”), cât şi prezent în numeroase antologii româneşti şi străine.

Deține, din 2010, titlul de mare Maestru Hiku, tanka, renga.